وصول چک برگشتی از 3 طریق امکان پذیر است
موضوع این مقاله را به چک برگشتی و نحوه وصول چک برگشتی اختصاص داده ایم. در این مطلب سعی شده تا به سوالاتی نظیر زیر پاسخ داده شود: چگونه چک برگشتی را وصول کنیم؟ نحوه پیگیری چک برگشتی چگونه است؟ و چگونه طرح دعوای حقوقی از چک برگشتی از چک برگشتی انجام دهیم؟ پاسخ داده شود.
وکلای فصیح گروه متخصص از وکلای بانکی کلیه امور دعاوی قرارداد بانکی به ما بسپارید
بانک ها موظفند هویت کامل و دقیق دارنده چک را در پشت چک با قید تاریخ انتقال قید کنند. در صورتی که صادرکننده در سررسید چک مبلغی را به میزان مندرج در چک نزد بانک غیرممکن داشته باشد و چک مشمول مقررات قانونی باشد، بانک وجه چک را به دارنده چک پرداخت خواهد کرد. اگر شرط پرداخت چک در چک ذکر شده باشد، بانک آن شرط را اعمال نخواهد کرد.
در صورتی که امضای مهر چک با امضای صادرکننده با بانک مطابقت نداشته باشد یا در متن چک انحراف یا مغایرت وجود داشته باشد، بانک از پرداخت چک خودداری خواهد کرد. عدم پرداخت چک به هر دلیلی از جمله کمبود موجودی، عدم رعایت امضا و وجود خط و خش، ممکن است منجر به صدور گواهی عدم پرداخت از سوی بانک بر خلاف درخواست دارنده شود. .
ضمناً بانک غیرممکن مبلغ چک را فقط در سررسید پرداخت خواهد کرد و چک قبل از این تاریخ سررسید نخواهد بود. البته مانعی برای بازگشت به بانک بعد از سررسید نمی باشد.
در صورتی که صادرکننده مبلغی کمتر از مبلغ مندرج در چک نزد بانک داشته باشد، به درخواست مالک، بانک موجودی را در اختیار مالک قرار داده و گواهی عدم پرداخت مابقی را صادر می کند. مالک نمی تواند مبلغ کمتر را قبول کند و گواهی عدم پرداخت کل مبلغ چک را دریافت کند.
راه های وصول چک برگشتی:
1)طرح دعوای حقوقی
2)طرح شکایت کیفری
3)اقدام از طریق اداره ثبت
هر کدام از روش های مزبور دارای مزایا و معایبی می باشند که در ذیل توضیحات تفصیلی آن ها آمده است.
مشاوره حقوقی دردعاوی بانکی با وکیل متخصص
1) طرح دعوای حقوقی
دارنده می تواند با تقدیم دادخواست به خواسته مطالبه وجه چک علیه صادرکننده، الزام وی به پرداخت مبلغ چک به علاوه خسارت تاخیر تادیه را تقاضا نماید. اگر چک ظهرنویسی شده یا صادرکننده برای تضمین پرداخت وجه آن ضامن معرفی کرده باشد، دارنده می تواند علیه ظهرنویس ها و ضامن صادرکننده و ظهرنویسان نیز طرح دعوا نماید. کلیه این اشخاص در برابر دارنده چک مسئولیت تضامنی دارند؛ به این معنی که دارنده می تواند تمام وجه چک را از هر کدام که بخواهد مطالبه نماید.
ضمنا دارنده می تواند ضمن دادخواست مطالبه وجه چک یا به موجب دادخواست جداگانه، خسارت تاخیر تادیه و خسارات مربوط به دادرسی را نیز مطالبه نماید. صادرکننده، ظهرنویسان و ضامنین نسبت به خسارات دادرسی نیز متضامنا مسئولند اما خسارات تاخیر تادیه تنها از صادر کننده قابل مطالبه است.
مطالبه خسارت تاخیر تادیه وجه چک از تاریخ سررسید مندرج در چک و بر اساس نرخ رسمی تورم که از طرف بانک مرکزی تعیین و اعلام می شود میسر خواهد بود.
2) طرح شکایت کیفری
صدور چک پرداخت نشدنی (چک برگشتی ) دارای جنبه کیفری می باشد. دارنده چک چنانچه به بانک مراجعه نماید و با عدم پرداخت چک مواجه گردد می تواند علیه صادر کننده چک اقامه دعوای کیفری نماید . اما لازم به ذکر است که تنها کسی می تواند علیه چک پرداخت نشدنی اقامه دعوا نماید که برای اولین بار چک را به بانک ببرد و در این بین اهمیتی ندارد که عدم پرداخت به چه دلیلی صورت گرفته باشد، عدم پرداخت وجه چک ممکن است به دلایلی از جمله: عدم موجودی، جعل و…صادرشدهباشد. اماآنچهحائزاهمیت است این است که دستور عدم پرداخت به بانک بایستی دلیل موجهی داشته باشد.
دارنده چک چنانچه قصد شکایت کیفری داشته باشد ، بایستی دو موعد 6 ماهه را رعایت نماید. دو موعد 6 ماهه بدین صورت است که :
1) دارنده چک لازم است که در مهلتی 6 ماهه از تاریخ مندرج در چک گواهی عدم پرداخت را از بانک دریافت نماید.
2) دارنده چک در مهلت 6 ماهه دوم که از تاریخ مندرج در گواهی عدم پرداخت آغاز می گردد، لازم است که شکایت کیفری خود را در مراجع صالح مطرح نماید.
در رسیدگی کیفری باید همان آدرسی را که در گواهی عدم پرداخت درج می شود را ملاک و معیار جهت ابلاغ قرار داد اما چنانچه قصد مطالبه وجه چک از طریق حقوقی باشد چنانچه خوانده در آدرسی که در گواهی عدم پرداخت قید شده است مشخص نگردد در این صورت اخطار رفع نقص صادر میگردد.
3) اقدام از طریق اداره ثبت
سومین روش به اجرا گذاشتن چک ، شیوه ثبتی می باشد . مطابق این روش ، به دلیل اینکه بر اساس قانون ، ” چک ” نوعی سند لازم الاجرا محسوب می شود ، در صورتی که صادر کننده چک نتوانست به تعهدات خود مبنی بر پرداخت وجه چک عمل نماید ، دارنده چک می تواند چک مذکور را به اجرا بگذارد تا بتواند مبلغ آن را وصول نماید که این نحوه اجرا گذاشتن چک برگشتی را می توان تحت عنوان اجرا گذاشتن چک در مفهوم خاص به کار برد .
در این شیوه ، دارنده چک برای اینکه چک خود را به اجرا بگذارد ، ابتدا باید به بانک محال علیه مراجعه کرده و گواهی عدم پرداخت وجه چک برگشتی را دریافت کند . در مرحله بعد ، می تواند با مراجعه به اداره ثبت اسناد محل ، فرم مخصوص صدور اجراییه برای چک برگشتییا چک پرداخت نشده را دریافت نموده و تکمیل کند و کپی چک برگشتی و گواهی عدم پرداخت چک را نیز به آن ضمیمه و تقاضای صدور اجراییه چک برگشتی نماید .
اجراییه چک برگشتی به صادر کننده چک یا بدهکار ابلاغ می شود تا ظرف مهلت 10 روز ، وجه چک برگشتی را به دارنده آن بپردازد . در غیر این صورت ، اموال صادر کننده چک توقیف خواهد شد . لازم به ذکر است که توقیف اموال بدهکار برای وصول وجه چک توسط دارنده در این روش در مهلت زمانی کوتاه تری نسبت به سایر روش ها به عمل می آید .
البته پرداخت هزینه صدور اجراییه برای چک برگشتی به عهده شخص متقاضییعنی دارنده چک می باشد و دارنده چک باید پنج درصد از کل مبلغ چک برگشتی را به عنوان هزینه صدور اجراییه چک برگشتی به اداره ثبت بپردازد . همچنین عنایت به این نکته ضروری است که دارنده چک برگشتیباید اموالی را به اجرای ثبت معرفی کند که جزء مستثنیات دین صادر کننده چک نباشد .
مستثنیات دین را می توان شامل محل سکونت دارنده چک ، خودرو و اسباب و اثاثیه ضروری زندگی وی دانست . علاوه بر این ، با استفاده از شیوه ثبتی در به اجرا گذاشتن چک برگشتی باید مراقب بود تا در مهلت ده روزه ، بدهکار یا صادر کننده چک اموال خود را به اشخاص دیگر منتقل نکند ؛ به نحوی که دسترسی به آن اعمال عملا غیر ممکن بشود .
ابطال اجرائیه
در صورتی که صادرکننده ادعا کند چک صادره توسط شخصیا امانییا امضای بعدی در چک جعلی است یا ادعا کند که چک را قبلاً پرداخت کرده است، میتواند از دادگاه تقاضای ابطال اجراء کند. اقدام مبنی بر ابطال اجراء مانع از اجرا نخواهد شد مگر اینکه مرجع ذی صلاح در صحت ادعای صادرکننده شک قوی داشته باشد یا اجرای سند موجب ضرر جبران ناپذیری شده باشد. در این موارد، فرآیند عملیاتی با تامین امنیت کافی متوقف خواهد شد.
در دو مورد، دادگاه می تواند بدون اخذ تضمین، حکم به تعلیق اعدام بدهد. در صورتی که ادعای صادرکننده مبنی بر ابطال اجرائیه مستند به سند رسمی باشد و همچنین در صورتی که صادرکننده مدعی مفقود شدن چک باشد و دلایل آن به نظر دادگاه قانع کننده باشد
برای دنبال کردن کلیه مطالب دعاوی ملک در رهن بانک به وبسایت ما مراجعه کنید
0