6آهنگخاطرهانگیزایرانی
موسیقی ایرانی به قدمت و غنی تمدن ایرانی است. اسناد تاریخی بسیاری از آلات موسیقی در محوطه های باستانی مختلف ایران یافت شد که قدمت آنها به هزاران سال پیش باز می گردد که نشان می دهد موسیقی در فرهنگ ایرانی قدمتی طولانی دارد.
موسیقی ایرانی علاوه بر قدمت خود از نظر سبک و تکنیک بسیار متنوع است که شامل طیف وسیعی از ژانرها از موسیقی کلاسیک ایرانی و موسیقی محلی ایرانی تا سبک های مدرن تر مانند پاپ، راک، جاز و حتی رپ است. از آنجایی که موضوع موسیقی ایرانی بسیار گسترده است، در اینجا تمرکز بر معرفی 6آهنگ برتر از معروف ترین آهنگ های ایرانی از اوایل قرن بیستم تا زمان اخیر خواهد بود. که از سایت سبلان موزیک میتوانید این موزیکهای بیاد ماندنی را دانلود و گوش کنید و لذت ببرید
۱– بارون اثر محمدرضا شجریان
موسیقی کلاسیک ایرانی بقا و شکوفایی خود را در دوران معاصر مدیون محمدرضا شجریاناست که خواننده و آهنگساز موسیقی کلاسیک ایرانی است. اعتقاد بر این است که او مشهورترین استاد موسیقی سنتی ایرانی در زمان کنونی است.
محمدرضا شجریان در سال ۱۳۴۰ در مشهد به دنیا آمد. او فعالیت خود را به عنوان خواننده حرفه ای از سال 59 با اجرای برنامه در رادیو خراسان زادگاهش آغاز کرد. از آن زمان تاکنون چندین آلبوم موفق منتشر کرده و صدها کنسرت در ایران و جهان برگزار کرده است. و همچنین چندین استعداد جوان از جمله پسرش همایون شجریان که اکنون خواننده برجسته ای است تربیت کرده است.
آهنگ مذکور بارون به معنی باران ترانه ای از یکی از محبوب ترین آلبوم های او با نام شب، سکوت، کویر است که در لغت به معنای شب، سکوت، کویر است. این آلبوم در سال 1367 با آهنگسازی کیهان کلهر که از نوازندگان بزرگ کلاسیک ایرانی نیز هست منتشر شد.
2- بردی از یادم از دلکش و ویگن
بردی از یادم که در فارسی به معنی فراموشم کردی، دونوازی است که در سال 1957 توسط دو تن از پیشگامان موسیقی پاپ ایرانی اجرا شد. دلکش و ویگن.
عصمت باقرپور بابلی معروف به دلکش خواننده و هنرپیشه ایرانی متولد سال ۱۳۰۴ در بابل ایران بود. وی فعالیت خوانندگی خود را از سال 1332 آغاز کرد و در سال 1324 به طور رسمی در رادیو ملی ایران استخدام شد. با وجود اینکه خواننده بزرگ موسیقی کلاسیک ایرانی بود، یکی از اولین هنرمندانی است که از سبک های موسیقی غربی استقبال کرد و در شکل گیری موسیقی پاپ ایران سهیم بود. . زندگی حرفه ای وی در سال 1358 با انقلاب اسلامی تقریباً به پایان رسید و در سال 1383 در تهران چشم از جهان فرو بست.
ویگن دردریان خواننده ایرانی-ارمنی متولد سال 1929 در همدان ایران بود. او به «پادشاه پاپ ایرانی» یا «سلطان جاز ایرانی» معروف است و احتمالاً اولین خواننده ایرانی است که آهنگ های پاپ اجرا کرده و گیتار می نوازد. او اندکی قبل از انقلاب 1979 ایران را ترک کرد و دیگر برنگشت، اما به خوانندگی و آهنگسازی ادامه داد تا اینکه در سال 2003 در لس آنجلس کالیفرنیا درگذشت.
3- الهیهناز غلامحسین بنان
غلامحسین بنان یکی از برجسته ترین نوازندگان و خوانندگان کلاسیک ایرانی در اوایل قرن بیستم است. او در سال 1911 در تهران در خانوادهایمتشخص که به شدت به هنر اهمیت میدادند به دنیا آمد. او در شش سالگی از پدر و مادرش شروع به یادگیری موسیقی کلاسیک ایرانی و همچنین پیانو کرد. بعدها زیر نظر اساتید بزرگ زمان خود به تحصیل موسیقی ادامه داد و در سال 1321 به رادیو ملی ایران پیوست.
او نزدیک به 40 سال فعالیت داشت و در سال 1365 دار فانی را وداع گفت. الهه ناز به معنای الهه زیبا محبوب ترین آهنگ اوست که توسط بسیاری از خوانندگان دیگر نیز پخش شده است.
4- صغاتی از هایده
معصومه دادهبالا با نام هنری «هایده» یکی از محبوبترینخوانندههای سنتی و پاپ زن ایرانی در قرن بیستم است.
او در سال 1342 در تهران به دنیا آمد و حدود دو دهه فعالیت بالایی داشت تا اینکه در سال 1369 چشم از جهان فرو بست. او یکی از خوانندگانی است که در زمان انقلاب 1357 ایران را ترک کرد و در تبعید به خوانندگی ادامه داد. آهنگ های او در بین مردم ایران، حتی نسل جوانی که هرگز او را ندیده اند، بسیار محبوب است.
سغاتی که در زبان فارسی به معنای سوغات است، یکی از پربازیگرترین آهنگ های اوست که در سال 1356 منتشر شد.
5- داستان عشق اثر ابی
ابراهیم حامدی معروف به ابی خواننده پاپ ایرانی متولد سال 1328 در تهران است. به دلیل صدای فوقالعاده و کارنامه هنری درخشانش، طرفدارانش به او لقب «استاد صدا» را دادهاند. او به مراتب محبوب ترین خواننده پاپ مرد ایران در دوران معاصر است.
دو سال قبل از انقلاب 1357، ابی برای برگزاری یک سری کنسرت در آمریکا، ایران را ترک کرد و دیگر به کشورش بازنگشت، با این حال خوانندگی را در خارج از ایران ادامه داد. بسیاری از شنیدهشدهترینآهنگهای او آنهایی هستند که در تبعید تولید شدهاند، مانند داستان عشق که در ادبیات به معنای داستان عشق است و در سال 1986 منتشر شد.
6- همسفر گوگوش
هیچ خواننده زن ایرانی دیگری نمی تواند ادعا کند که او در دهه 70 بیشتر از گوگوش محبوب بوده است. فائقه آتشین معروف به گوگوشدیوا، مجری و بازیگر تلویزیون ایرانی متولد سال 1950 در تهران، ایران است. او در هفت سالگی در اولین فیلم خود ظاهر شد که شروعی برای حرفه حرفه ای طولانی مدت او شد. شهرت و موفقیت او در دهه 1970 به اوج خود رسید، زمانی که او ستاره زن سینما، مجری محبوب تلویزیون، دیوا موسیقی پاپ و همچنین الگوی مد زنان ایرانی بود.
با وقوع انقلاب اسلامی در سال 1357، گوگوش ممنوع الکار شد، اما برخلاف اکثر خوانندگانی که پس از انقلاب از کشور خارج شدند، او این کار را نکرد. گوگوش در ایران ماند و نزدیک به 20 سال خوانندگی را رها کرد. در سال 2000 بود که سرانجام پس از نزدیک به دو دهه سکوت، سرانجام کشورش را ترک کرد و روی صحنه حاضر شد. از آن زمان، او در لس آنجلس، کالیفرنیا ساکن شد و به حرفه خوانندگی خود ادامه داد.
0