کار در آلمان
آلمان بازار کار بسیار خوبی در بین تمامی کشورهای اروپایی و حتی غیر اروپایی دارد وهمین طور دارای شهرهای خوبی مثل فرانکفورت است که زندگی رویایی را میتوان در آن تجربه کرد . در حال حاضر، در این جهان بیکاری، آلمان یکی از معدود کشورهایی است که همراه با ژاپن،همچنان به دنبال کارگران ماهر است و کارگران را از سراسر جهان جذب می کند. طبق آخرین مصوبات دولت آلمان، این کشور از سال 2020 نیروهای ماهر را از کشورهای غیر اروپایی جذب خواهد کرد. نرخ بیکاری در آلمان در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی بسیار پایین است و در بسیاری از موارد به 1.1 درصد می رسد. ناگفته نماند که تعداد بیکاران در شهرهای صنعتی جنوب آلمان بسیار کمتر از سایر مناطق آلمان است. بسیاری از مردم فکر می کنند که چون آلمان شرقی توسعه چندانی نداشته است، بازار کار خوبی در آلمان شرقی وجود ندارد. اما باید پذیرفت که برخلاف این نظر، آلمان شرقی به دلیل داشتن جمعیت مهاجر کمتر و همچنین در حال توسعه و پیشرفت صنعتی به نیروی کار بیشتری نیاز دارد. آمار و ارقام به دست آمده از موسسه فدرال تحقیقات جمعیت در آلمان نشان می دهد که آلمان رتبه سوم جهان را در ارائه مشاغل مطلوب به مهاجران غیر اروپایی دارد.
بازار کار آلمان برای خارجی ها:
به گفته بسیاری از خارجی ها، آلمانی ها شرایط کاری جالب و شگفت انگیزی دارند. کارفرمایان آلمانی بالاترین دستمزد، بهترین مزایا و امنیت شغلی را برای کارگران فراهم می کنند. در برخی صنایع، ساعات کار به 12 ساعت در هفته کاهش یافته است.
در کنار همه این موارد، مردم می توانند از تعطیلات طولانی در آلمان و به طور کلی اروپا لذت ببرند. زیرا مجموع مرخصی سالانه حدود 15 روز در سال خواهد بود. عملکرد این کشور در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی قابل تحسین است چرا که میزان رکود اقتصادی در این کشور بسیار پایین است. طبق آمار، در سال 2013 نرخ بیکاری در این کشور حدود 6.8 درصد خواهد بود، در حالی که متوسط نرخ بیکاری در کشورهای اروپایی 13 درصد است.
بیکاری اغلب در روستاهای آلمان دیده می شود. بسیاری از صنایع در آلمان مانند معدن، ساخت و ساز و کشتی سازی با کمبود نیروی کار ماهر مواجه هستند.
برای یافتن شغل در آلمان، افراد باید حداقل مهارت های زبان آلمانی را کسب کنند. در نظر داشته باشید که در صورت کسب دانش عالی از زبان آلمانی به راحتی می توانید به مشاغل مورد نظر دست یابید.
برای اقامت در هر کشوری، دانستن زبان آن کشور ضروری است، زیرا دانستن زبان آن کشور برای حضور در محیط، ارتباط با افراد دیگر، شناخت فرهنگ کشور مورد نظر و شغل مورد نظر را در شرکت ها بدست آورید. زبان آلمانی یکی از بزرگترین زبان های تجاری در جهان به حساب می آید.
برای به دست آوردن شغل مورد نظر، انگلیسی زبانان باید مهارت های کافی زبان آلمانی را کسب کنند. تسلط به زبان های دیگر به جز انگلیسی اغلب مزیت محسوب می شود.
مجوز کار در آلمان
کار در آلمان به نوع اقامت شما و قوانین کشوری که در آن زندگی می کنید بستگی دارد. اگر اقامت دائم آلمان دارید یا تابعیت آلمان را دریافت کرده اید، نیازی به مجوز کار ندارید. و برای شروع کار می توانید به هر کارفرمایی مراجعه کنید. آنها همچنین هیچ مجوزی از بخش های مسئول این کار از شما نمی خواهند. اما اگر به عنوان دانشجو، پزشک، دندانپزشک، داروساز، دامپزشک، پرستار یا پناهنده وارد آلمان شده اید و وضعیت اقامت طولانی مدت شما هنوز مشخص نشده است، باید مجوز کار پاره وقت یا تمام وقت دریافت کنید. برای انجام این کار باید با اداره اتباع خارجی یا گاهی در برخی شهرها با واحدی که در شهرداری شهر راه اندازی شده است تماس بگیرید.
قبل از مراجعه به اداره کار یا شهرداری و اول از همه باید اقامت سه ماهه از ایران را به ویزای یک ساله تبدیل کنید و سپس مجوزهای کاری مربوطه را در المان جستجو کنید. در بیشتر موارد، سه ماه اول پس از پیوستن به المان، اجازه کار نخواهید داشت. پس از این مدت، می توانید برای مجوز کار از اداره امور خارجه (Ausländerbehörde) درخواست دهید.
البته باید ابتدا کار پیدا کنید و سپس به اداره امور خارجه (Ausländerbehörde) بروید. دفتر به شما فرمی می دهد که فرد یا شرکت استخدام کننده باید آن را تکمیل و امضا کند. استخدام کننده باید نام شرکت، میزان حقوق و ساعت کار را در فرم قید کند.
درآمد دانشجویان خارجی در آلمان
طبق قوانین مهاجرتی آلمان، دانشجویانی که برای ادامه تحصیل به آلمان سفر می کنند، اجازه دارند در طول تحصیل 10 تا 20 ساعت در هفته به صورت پاره وقت کار کنند. طبق آمار منتشر شده توسط مرکز تحقیقات دانشگاه آلمان، متوسط درآمد ماهانه دانشجویان خارجی در آلمان 749 یورو است. 53 درصد دانش آموزان از خانواده های خود حمایت مالی می کنند. 52 درصد کار می کنند و 23 درصد بورسیه دریافت می کنند. دانشجویان خارجی ماهانه 115 یورو کمتر از همکلاسی های آلمانی خود دارند.
یکی از یافته های قابل توجه این مطالعه این است که هر چه کشور زادگاه دانشجویان ثروتمندتر باشد، تعداد دانشجویان دریافت کننده بورسیه تحصیلی (دولتی و غیردولتی) بیشتر است. در این تحقیق ایران به عنوان کشوری با درآمد متوسط رو به بالا در نظر گرفته شده است. 20 درصد از دانشجویان کشورهای با درآمد متوسط رو به بالا از دانشگاه های آلمان بورسیه دریافت می کنند.
کار دانشجویی در آلمان
افرادی که برای تحصیل به آلمان سفر می کنند حق دارند در حین تحصیل در آلمان کار کنند. دانشجویان بین المللی می توانند بدون مجوز کارArbeitserlaubnisدر آلمان کار کنند، اما توجه داشته باشید که محدودیت های زیادی برای دانشجویان غیر اتحادیه اروپا وجود دارد. آنها فقط می توانند 90 روز در سال یا 15 ساعت در هفته کار کنند. علاوه بر این، در برخی از ایالت های آلمان کار تنها در تعطیلات نیمسال تحصیلی امکان پذیر است.
اگر در طول هفته نیاز به کار بیشتری دارید، می توانید با موافقتArbeitsamtوAusländeramtیک مجوز کار اضافی به مدت 10 ساعت در هفته دریافت کنید. البته دانشجویان کشورهای اتحادیه اروپا می توانند بدون محدودیت زمانی کار کنند. به طور کلی، در آلمان، کارفرمایان تمایل دارند برای دانشجویان کار کنند. چرا که کار دانشجویی سالهاست که روتین بوده است. همچنین طبق قوانین کار این کشور، اگر دانشجو بیش از نوزده ساعت و نیم در هفته کار نکند، کارفرما تنها بخشی از مالیات اجتماعی را برای او پرداخت می کند. بنابراین، دانشجویان برای یک کارفرما ارزانتر از نیروی کار معمولی هستند. به یاد داشته باشید که پرداختن کل هزینه تحصیل با مشاغل دانشجویی مانند کار در رستوران یا پیتزا فروشی و نظافت کاری دشوار است. در نهایت، شما می توانید حدود 80-90 درصد از هزینه های زندگی خود را پوشش دهید. دستمزد دانشجویان حدود 8-12 یورو در ساعت است. دستمزدهای بالاتری به کسانی تعلق می گیرد که تجربه هایی مانند برنامه نویسی کامپیوتر با خود داشته باشند که بازار کار دارند. کار تمام وقت به دلیل مشغله کاری غیر ممکن است.
شوراهای دانش آموزیStudentenwerkمی توانند در یافتن شغل به شما کمک زیادی کنند. برای یافتن کار بهتر است از آژانس کاریابی دانشجویی مرتبط با اداره کار کمک بگیرید.
شرایط کار در مشاغل و موقعیت های مختلف در آلمان
پزشکان
کار در این حرفه توسط مقررات تنظیم می شود، یعنی سطح دانش در این زمینه باید استانداردهای آلمانی را داشته باشد و پزشکان باید یک آزمون سراسری را با موفقیت پشت سر گذاشته باشند. پزشکانی که از خارج از اتحادیه اروپا به آلمان آمده اند نیز برای کار در این کشور باید مجوز کار داشته باشند. این مجوز ممکن است موقت باشد و فقط در همان کشوری که آن را صادر کرده است پذیرفته شود. یا مجوز نامحدود دریافت کنید.
برای این کار باید در آزمونی به نامAbrobationشرکت کنند و نمره قبولی بگیرند. همچنین دایره المعارف ها و مدارک علمی آنها باید در آلمان ارزیابی و معادل سازی شود.
پرستاران در این زمینه فقط با مجوز مقامات دولتی می توانند کار کنند. البته قبولی در آزمون مهارت برای پرستاران نیز ضروری است. با این حال، شما می توانید برخی از تفاوت های بین دانشگاه های آلمان و کشور خود را با برنامه های تحصیلی یا تجربه کاری جبران کنید. اما اگر این تفاوت خیلی زیاد باشد باید آزمون تخصصی گرفته شود و حتی در مواردی دوره آموزشی 3 ساله گذرانده شود. پرستاران نیز مانند پزشکان باید با اصطلاحات روزمره آلمانی و پزشکی در آن زبان آشنا باشند.
مهندسین
عنوان “مهندس” در آلمان طبق قانون محفوظ است و فقط به کسانی اعطا می شود که در رشته خاصی از مهندسی تحصیل کرده و دارای مهارت های علمی هستند. اما برای کار به عنوان مهندس در آلمان، مدارک تحصیلی افراد خارج از آلمان ممکن است به رسمیت شناخته نشود. کارفرما تصمیم می گیرد که آیا نامزد برای این شغل مناسب است یا خیر. با این حال، افراد دارای مهارت های تخصصی فرصتی برای یافتن کار در آلمان دارند.
متخصصان علوم کامپیوتر
هیچ قانون خاصی برای کار در این حرفه وجود ندارد. در صورت وجود جای خالی، داوطلبان می توانند در حرفه مورد علاقه خود شروع به کار کنند و بلافاصله درخواست خود را ارسال کنند. بر اساس گزارش بازار کار این حوزه در سال 1395، تقاضا برای تحلیلگران و متخصصان برای تحلیل و گسترش سیستم های اطلاعاتی افزایش یافت. تقاضا برای متخصصان در زمینه لجستیک، موتورسازی و مهندسی مکانیک بسیار زیاد است.
دانش آموختگان مدرسه فخخ
از سال 2013، به اصطلاح “لیست سفید” (یا لیست مثبت) اداره فدرال امور آلمان، کار کارگزاران در شرکت های آلمانی را تسهیل کرده است. بر اساس آمار، در شهریور 1395 کسانی که در زمینه فلزکاری، مهندسی برق، لوله کشی و سایر فعالیت های ساختمانی کار بیشتری دارند از این شرایط کاهش یافته بهره مند شدند.
.
فارغ التحصیلان
کارشناسان این رشته ها باید به زبان آلمانی مسلط باشند و در رشته ای که تحصیل کرده اند مهارت کافی داشته باشند. اداره فدرال کار توصیه می کند که مدارک فارغ التحصیلان خارجی با استانداردهای آلمان تطبیق داده شود. این اسناد توسط وزارت تجارت و صنعت بررسی می شود و حدود سه ماه طول می کشد. همچنین متقاضیان می توانند مدارک خود را از خارج از آلمان به این دفتر ارزیابی ارسال کنند.
بیمه بیکاری در آلمان
با توجه به قوانین پیچیده کار و بیمه در آلمان، تعیین میزان دقیق مزایای بیکاری برای یک فرد در آلمان دشوار است. اما به طور کلی اگر فردی که اقامت دائم آلمان را دارد بیکار شود در صورتی می تواند بیمه بیکاری دریافت کند که در 7 سال آخر اقامت خود در آلمان در مجموع یک سال کار کرده باشد.
میزان مقرری بیکاری دریافتی در آلمان در زمان بیکاری معمولاً 60 درصد حقوق سالانه وی در حین کار است و اگر پس از گذشت یک سال از دریافت بیمه بیکاری همچنان بیکار باشد حدود 650 یورو دریافت می کند.که در آلمان حقوق نسبتاً پایینی است. البته این مبلغ تمیز است و از او آب و برق و کار و … نمی گیرند و در این مدت بیمه درمانی و مستمری از سوی دولت برای او پرداخت می شود. یعنی این 650 یورو برای غذا، لباس و پول جیبی است. اما به طور کلی دولت آلمان پس از یک سال بیکاری، بیکاران را مجبور به یافتن شغل می کند. آلمانی ها واقعا از افراد بیکار و تنبل متنفرند.
0